Стевия Ребаудиана
Stevia Rebaudiana?

Или по-известна като sweet herb (сладкaта билка) или просто стевия, е широко разпространена билка със сладък вкус. Историята и като най-полезния заместител на захарта започва още в древността в Южна Америка, където местните са подслаждали горчивия чай и са бъркали лечебни отвари с нея. И до днес в Парагвай хората продължават да отглеждат и ползват животворната билка, но в глобализирания свят, в който живеем, далеч не са успели да запазят тайната само за себе си. Днес стевия е толкова разпространена, че дори в Япония, на другия край на света, тя заема основно конкурентно място в пазара на подсладители от повече от 40 години.

Не просто сладка,

без значение под каква форма се предлага – като изсушена листна маса, прахообразна или течна – стевията е богата на цинк, магнезий, протеини, фибри, желязо, фосфор, и витамин А и С.

Многобройните изследвания сочат,

че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на радионуклеиди и холестерин в организма. Също така се подобрява регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта. Стевията притежава жлъчегонно, противовъзпалително действие.

Има сведения за редица заболявания, които се влияят от билката:

На първо място стевията се използва при диабет. Също така и в онкологията, при срив на имуннната система, при стрес, нарушения в кръвоносната система, хипертония, стомашно-чревни заболявания.
Във фармацевтичната промишленост пък стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и пристастеност към медикаменти).
Ето и един по пълен списък със заболявания, при които билката върши работа.
– диабет
– гликемия
– стенокардия
– исхемия
– зъбен кариес
– пародонтоза
– язва на стомашно-чревния тракт
– тумори
– панкреатити
– детски алергични диатези
– затлъстяване
– хипертония

Захар или стевия ?

Понятието “захар” е събирателно и включва различни видове захари с различно биохимично отнасяне в организма. Негативите от захарта са накарали човечеството да измисли заместители. Обикновено това са химически вещества без хранителна стойност, но с много странични ефекти. Единственият естествен подсладител, който съществува до момента, е стевията (извлек от растението Stevia rebaudiana).