Лечебни свойства
Сърдечни заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са едни от проблемите на днешното поколение. Те са много на брой и се появяват в различни сфери. Някои от тях като ревматизма или миокардита са болести предимно на сърцето. Други, като например атеросклерозата и флебита, поразяват артериите и вените. Не на последно място се нареждат третата група заболявания, поразяващи сърдечно-съдовата система. Към последния клас заболявания се отнася хипертонията ( високото кръвно).След многогодишни опити, учените доказват, че пряко и косвено стевията влияе на намаляването на холестерола и другите липиди в кръвта, чрез понижаване на потребността от мазна и сладка храна. Основната причина за по-голямата част от сърдечно-съдовите заболявания е постоянният стрес. Естествено, за да се преборим с проблемите на сърцето, е необходимо преди всичко да се предпазваме от негативни емоции и постоянно да се грижим за доброто си настроение.

Диабет

Организмът се състои от милиарди клетки, всяка изпълнява своите функции и се нуждае от енергия. Храната, която приемаме, се разпада до прости захари – глюкоза, която стига до клетките като източник на енергия. Хормонът на задстомашната жлеза, инсулинът, спомага за преминаването на глюкозата от кръвта в клетките. След като премине в клетките, нивото й в кръвта се понижава. Ако инсулинът се изработва в недостатъчно количество (диабет от първи тип) или не действа достатъчно добре (диабет от втори тип), глюкозата не може да попадне в клетките и се натрупва в кръвта. След това глюкозата попада в урината, което предизвиква цяла поредица негативни симптоми.
Захарният диабет е комплексно заболяване, което оказва влияние върху много сфери от живота на болния. В това влизат и ограниченията в храненето, и постоянните инжекции, а твърде често и по-страшни последствия, ако бъде нарушена строгата диета. А е толкова трудно да се сдържи човек от съблазни, още повече щом са строго забранени. Ето защо лекарите препоръчват използването на заместители на захарта, като най-добрият от всички е стевиозидът, който не носи калории и не зависи от инсулина, така че може да се използва като подсладител на всякакви ястия и напитки и навсякъде, където има необходимост от подслаждане.

Храносмилателната система

Много от храните, с които се храним увреждат или натоварват черния дроб. Той е лабораторията на тялото и е единственияj орган с регенирираща функция. Без черен дроб човек не може да живее. Учените доказаха че редовната употреба в храната на Стевия и продуктите, произведени от нея (и специално на стевиозида), влияе положително на дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, възпрепятства образуването на язви на стомашно-чревния тракт, активно подпомага затварянето на вътрешни и външни язви и рани, подобрява храносмилането, отстранява последствията от гастрита. Освен това ацетил-салициловата киселина, бутадионът и другите противовъзпалителни средства, които обикновено предизвикват възпаление на стомашно-чревния тракт, ако се приемат заедно със Стевия, не дразнят лигавицата на стомаха.

Затлъстяване

Днешната надпревара с времето и обстоятелствата води до неправилна обмяна на веществата в организма, а по-нататък – към затлъстяване или дистрофия. Това пък от своя страна е свързано с редица неблагоприятни промени за здравето ни, за целия ни живот. За съжаление, днес в нашата храна преобладават простите въглеводороди, предимно захарта.
Ако в началото на 18-ти век на човек дневно са се падали по около 7 – 8 грама захар, то днес това количество надхвърля 150 – 200 грама. Оттук и твърде тъжните последствия – претоварване на ферментната система на организма, нарушаване на храненето на клетките, изкривяване на всички видове обмяна на веществата. В последните десетилетия в света се налага природният заместител на захарта, Южноамериканското растение Стевия. Тя стимулира имунната система на хората, подтиска вирусите и болестотворните микроби, действа антисептично. Едно от особено важните приложения на Стевията и нейните екстракти е действието й срещу затлъстяването.